Gunnar Ottosson svarar på frågor om linoljefärg

Hittar du inte svar på din frågor här under så kontakta oss på telefon +46 40482574 eller mejl info@ottossonfarg.com.

På vilka underlag kan man måla med linoljefärg?

Man kan måla på nästan alla underlag: Obehandlat såväl som behandlat trä såväl som MDF och skivor. Du kan också måla på tryckimpregnerat som har torkat ute i minst ett år.

Vill du måla med linoljefärg på gammal puts och betong går det bra. Ny puts och betong efter ca 6-8 veckor när ytan har blivit ph-neutral. Du kan också måla med linoljefärg på gips, eternit, kakel, glas och metall. Du kan också måla på ytor som är målade med alkydoljefärg, akrylatplastfärg, limfärg, silikat, slamfärg och kalk som är noggrant nerborstad och tvättad.

Måla inte på ytor som innehåller silikon eller vax. Undvik också att måla på underlag med en fukthalt över 15 procent.

Vad är skillnaden på kalpressad rå och kallpressad kokt linoljefärg?

Rå linolja är extremt djupträngande/impregnerande och långsamtorkande. Den används oftast vid grundmålning utomhus.

Kokt linolja torkar snabbare och tränger in bra i underlaget men inte lika djupt som den råa linoljan. Kokt linolja används som bindemedel i linoljefärg.

Den vanligaste linoljan ute i handeln är varmpressad linolja, rå/kokt. Den varmpressade oljan är av sämre kvalitet och jag avråder dig från att använda den. Om det inte tydligt framgår på förpackningen att den är kallpressad, så är det en varmpressad linolja.

Vilken olja använder jag vid underhåll?

Den kokta linoljans snabbtorkande och filmbildande egenskaper gör den lämplig då du vill få tillbaka glans och kulör på en nermattad linoljefärg utomhus. Oljan ska läggas tunt och ska eftertorkas med trasa. På sågad yta kan balsamterpentin tillsättas för att få ut oljan tunt.

Le Tonkinois Bio Impression Denna olja är lämplig att använda på t.ex. utemöbler där du önskar en lite hårdare och tåligare yta.

Vid kraftigt uttorkat trä med torrsprickor rekommenderar vi den råa linoljan, då den tränger in och stärker upp trät. Alternativ är det dags att måla om.

Stämmer det att linoljefärg torkar långsamt?

Jämfört med plastfärger så torkar linoljefärgen långsammare.

Färgen torkar snabbast utomhus på sommaren och tar längre tid inomhus på vintern. Torktiden kan variera från 12 till 36 timmar.

Varför blir den målade ytan flammig?

Ingen fara, detta beror på ojämn insugning i underlaget. Vanligast ser man detta efter andra strykningen på nytt trä. Uppstår flammighet efter slutstrykningen kan detta bero på att underliggande färglager inte är tillräckligt torra/genomhärdade. Kan även bero på att färgen är ojämnt pålagd.

Åtgärd: Låt färgen torka väl och stryk ytterligare ett lager. Viss flammighet försvinner även av sig själv med tiden.

Varför har jag fått rynkor på den målade ytan?

Färgen är för tjockt målad. Linoljefärg målas alltid i tunna lager. Lösningen är att skrapa, slipa och måla om när underlaget är helt torrt.

Måste linoljefärg innehålla lösningsmedel?

Nej. Vanligtvis innehåller linoljefärg inte lösningsmedel

Är linoljefärg giftig?

Nej, linoljefärg är inte farligt för hälsan.

Hur rengör jag mina penslar/verktyg?

Under arbetets gång kan man låta penslar stå i rå linolja(länk) och behöver då endast väl torkas ur inför nästa strykning. Såpa löser linoljefärg. Penslar kan med fördel tvättas i koncentrerad linoljesåp, som även vårdar borsten.

OBS! Oljeindränkta papper och trasor dränks väl med vatten innan de kastas.

Kan färgen börja brinna?

Nej. Däremot kan lättantändligt material göra det, som papper, trasor och dylikt om de är indränkta i linolja/linoljefärg. Det är därför viktigt att alltid vattendränka dessa väl innan de kastas som brännbart avfall.

Hur rengör jag en linoljemålad yta?

Enbart med vatten eller med ett milt diskmedel. Såpa är inte lämpligt då den löser även torkad linolja. Du kan även använda Fulgentin polermedel, som löser upp smuts och fett utan att skada den målade ytan.

Hur får jag en matt linoljefärg, räcker det att blanda den med balsamterpentin?

Nej, balsamterpentin är inget matteringsmedel. För inomhusbruk har vi en färdig matt linoljefärg.

Penseldragen syns så tydligt på ytan, hyr kan jag undvika detta?

A och O för en slät och fin yta är att ha en pensel av hög kvalitet. Vi rekommenderar en pensel från Gnesta Penselns sortiment av typen 12050. Man kan även tillsätta 5-10 procent linoljelacklasyrolja, kokt linolja, soloxiderad linolja eller Ottosson Lasyrolja.

Accordion Panel

NEJ och åter nej.

”Oljefärg” innehåller syntetiska alkydoljor och kräver lösningsmedel för att vara målningsbar.

Linoljefärg kan målas utan lösningsmedel.

Hur kallt respektive fuktigt kan det vara när man målar med linoljefärg?

Färgen är inte frostkänslig och kan målas i svala temperaturer. Optimal målningstemperatur är 15 – 25 grader. Viktigast är att underlaget torrt och att fukthalten i underlaget inte överstiger 15 procent.