Se alla våra informativa och inspirerande informationsfilmer. Lär dig om hur du målar med linoljefärgen och se filmerna om vår tillverkning och verksamhet.
Måla inomhus med matt linoljefärg på tapeter?
Kan man måla med linoljefärg på tapeter? Självklart, se filmen.
Ommålning av målade snickerier inomhus
Ommålning av målade snickerier inomhus med linoljefärg. En film som visar hur man målar om en tidigare målad bänk.
Ommålning med mattvitt på målad yta
En film som visar hur man målar om med mattvit färg på en tidigare målad yta.
Målning med matt vit linoljefärg
Matt vit linoljefärg – Målning av nya snickerier inomhus. En video där man målar inomhus med matt vit linoljefärg.
Målning av nya snickerier med terpentinspädning
Målning av nya snickerier utan terpentinspädning
Målning med antikvit linoljefärg
Målning med antikvit linoljefärg på nya snickerier, inomhus.
Enstrykningsfärg för trä inomhus
Enstrykningsfärg för puts inomhus
Att behandla ett tegelgolv med vax och linolja
Ett tegelgolv är både vackert och tåligt. Men för att det ska vara mer stryktålig och lättstädat så ska vi behandla det med linolja och Ottossons linoljevax.
Behandling av trä med linoljevax
Obehandlat trä blir med åren tråkigt när det tappar sin lyster. I den här filmen visar vi hur du med enkla medel kan få inredningsdetaljer att återfå sin lyster samtidigt som det också blir mer tåligt.
Behandling av furugolv med linoljelasyr
I den här filmen visar vi hur du kan med oljelasyr behandla ett obehandlat trägolv med oljelasyr och på så sätt öka livslängd.
Med rätt pensel blir resultatet bättre
En av hemligheterna med att få ett bra resultat när man målar är att ha rätt pensel. Att du dessutom arbetar både enklare och går snabbare med en bra pensel är inte att förglömma.
Fasadmålning med terpentinspädning
En film som visar hur man målar en träfasad med linoljefärg. Här spädd med balsamterpentin. Detta är en behandling som är skyddande för virket. Slutresultatet blir en halvmatt glans
Fasadmålning med linoljefärg utan terpentin
En film som visar hur man målar en träfasad med linoljefärg. En behandling som är skyddande för virket. Slutresultatet blir en halvmatt glans.
Ommålning av snickerier utomhus
En film som visar hur man målar snickerier utomhus med linoljefärg. I filmen målas en gammal källardörr och en ny fönsterruta sätts in.
Enstrykningsfärg för trä utomhus
En video om enstrykningsfärg för trä utomhus. Denna färg används på obehandlag material som är sugande som t.ex sågat virke. Slutresultatet blir en hållbar vacker matt yta.
Med rätt pensel blir resultatet bättre
En av hemligheterna med att få ett bra resultat när man målar är att ha rätt pensel. Att du dessutom arbetar både enklare och går snabbare med en bra pensel är inte att förglömma.
Fönstermålning med linoljefärg
Våra fönster är några av de delar på våra hus som är mest utsatta för påfrestningar från väder och vind.
Genom att måla dem med linoljefärg gör du klassisk behandling som ger ett utmärkt skydd och ett vackert resultat. Har du ett fönster som tidigare är målat med syntetisk fönsterfärg så går det alldeles utmärkt att i fortsättningen behandla det med linoljefärg.
Filmen ”Fönstermålning och kittning” vänder sig till dig som tidigare inte behandlat dina fönster med linoljefärg. I den visar vi, steg för steg, hur du behandlar fönster med linoljefärg för att uppnå det bästa resultatet.
Linoljefärg som rostskydd
Vi har under lång tid tillverkat linoljefärgen järnmönja som rostskyddsfärg och fått mycket bra respons från våra kunder.
Första gången vi läste om järnmönja var i Hantverkets bok Måleri, andra upplagan tryckt 1934. På sidan 37 står följande. ”Järnmönja har en mycket god täckförmåga och är i kemiskt avseende fullkomligt neutral varför den lämpar sig synnerligen väl till rostskyddsfärg.I olja verkar järnmönjan även konserverande på trä.” Denna information var den enda som vi hade när vi för ca 20 år sedan började prova ut ett miljövänligt alternativ till den giftiga blymönjan.
Pigmentet vi använder kommer från Spanien och är ett jordpigment som kallas hematit. Pigmentets struktur gör att det i färgfilmen lägger sig i ett mönster som liknar fiskfjäll. I kombination med linoljan gör detta att vatten har mycket svårt att komma i kontakt med järnet.
Vi har nu många års erfarenhet av järnmönjan och vi vet att den är mycket effektiv och pålitlig.
Vi renovering behöver man inte borsta helt rent på ett rostangrepp. Linoljan i kombination med järnmönjan tränger in och förhindrar vidare rostangrepp.
Se filmen om underhåll av yta målad med linoljefärg
Beroende på exponering av solljus mattas linoljefärgen efterhand, och man ser det först i söderlägen. Det är linoljan i färgen som bryts ner. Att färgen blir matt är naturligt och kräver inga direkta åtgärder. När färgen är helt matt börjar den att ”krita av sig”, det vill säga färgar av sig vid ber.ring. Linoljefärg flagnar inte från underlaget.
Kritningen kan vara positiv i den meningen att ”färgen tvättar sig själv” då smuts och eventuella mögel/alg angrepp eroderar från ytan. Det kan dock innebära vissa praktiska problem, till exempel trädgårdsmöbler som färgar av sig. Vi vill påpeka att nedbrytningsprocessen endast sker utvändigt och att linoljefärg invändigt närmast har oändlig livslängd. Underhåll med bara linolja på slät hyvlad yta. Gör rent ytan som ska behandlas och pensla på rå eller kokt linolja tunt. Torka bort överskottet av oljan efter en halvtimme och färgen har återfått sin ursprungliga kulör och lyster.
Specialkulörer
Se filmen om hur vi blandar specialkulörer
Med specialkulör menas en färgkulör som inte finns i standardsortimentet återgivet i vår katalog eller webbshop.
En specialkulör kan vara ett NCS nummer eller annan allmän färgkod. Det kan också vara en egen förlaga. Tillverkning av en specialkulör kan gå till enligt följande: Vår kund önskar en kulör med utgångspunkt från en egen förlaga. Det kan vara en gammal färgflaga, en bild eller ett föremål med en specifik färgkulör.
Vår kunskap om färgblandning gör att vi snabbt kan bedöma vilka av våra kulörbaser vi ska använda för att nå den önskade kulören. Denna blandningsprocess har slående likheter med en kock som kryddar sin gryta. Man smakar av, i kockens fall med tungan, i vårt fall med ögonen.
Färgtyper som blandas är linoljefärg och matt linoljefärg.
Ta alltid kontakt med oss via e-post info@ottossonfarg.com eller telefon 040-48 25 74 när det gäller beställning av specialkulör. Ange om färgen skall användas inomhus eller utomhus, hur många kvadratmeter som skall målas och på vilket underlag.
Se filmen om vår produktionsprocess
Vid linoljefärgstillverkning skall vi alltså förena de båda ingredienserna linolja och färgpigment. Hantverket består i att förstå och bedöma olika pigments förhållande till linoljan. Pigmenten är individer och uppför sig olika blandat med linolja.I första hand är det den mekaniska bearbetningen som har betydelse.
Vi använder oss av olika rörverk och valsverk för att uppnå optimal effekt. Framför allt vill jag framhäva våra trevalsverk. Metoden att ”riva” färg, dvs finfördela pigmenten jämnt i linoljan nämns i den allra äldsta litteraturen från 1500-talet.
Fram till 1840-talet gjordes detta helt för hand men senare kunde man successivt övergå till maskinell rivning på trevalsverk. En del av våra färger river vi i modernare dissolvermaskiner, men speciellt naturpigmenten kräver valsverk för att fungera bra. Till den rivna färgpastan tillförs mer linolja tills färgen får sin rätta viskositet som påminner om tjock filmjölk. Balansen mellan linolja och pigment är av stor betydelse för dess lagringsegenskaper. Linoljefärg ska, i väl förslutna burkar, vara användbar i många år.
När vi nyanserar våra standardkulörer utgår vi alltid från våra olika kulörbaser som består av enbart ett färgpigment och linolja. Olika kulörbaser vägs in och blandas till en ny kulör. Exempelvis utgörs Köpenhamnsgrön av kulörbaserna järnoxidsvart, kromoxidgrön, grön umbra, guldockra, järnoxidgul samt lite zinkvitt.
Vid tillverkning av en specialkulör utgår vi från kundens egen förlaga, en gammal färgflaga eller ett föremål i önskad färgkulör. Vår kunskap om färgblandning gör att vi snabbt kan hitta rätt kombination av kulörbaser för att få fram rätt kulör.
Linoljefärg har en hög densitet och vikten per liter varierar mellan 1,5 och 2,2 kg beroende på vilket pigment den innehåller. Färgens stora pigmentinnehåll gör dess täckförmåga och sträckförmåga oöverträffad.
Se filmen om vårt miljö- och energiarbete
De senaste 20 åren har i hög grad präglats av omsorgen om vår miljö. Detta har på många sätt spelat oss i händerna då linoljan uppfyller många av de kriterier som ställs på en miljöanpassad produkt.
Lin kan odlas och tär inte på våra resurser. Linolja bryts ned i naturen utan att lämna skadliga rester. Linoljefärg kan nästan alltid appliceras utan tillsats av lösningsmedel. Idag är det vanligt att man säger att en färg är ofarlig om den är ”vatten- baserad”. Begreppet ”vattenbaserad färg” är vilseledande på så sätt att färgen inte är baserad på vatten utan istället är löslig med vatten, ”vatten-löslig”. Denna typ av färg är baserad på helt andra kemiska ämnen och det är dessa ämnens påverkan på miljö och människa som måste bedömas.