Måla med matt linoljefärg, inomhus

Ottossons Matta linoljefärg är avsedd för målning på tak och väggar inomhus och ger ett vackert och matt slutresultat. Den är lätt att använda och torkar relativt snabbt.

Matt linoljefärg appliceras i ett eller två lager med pensel, lack-roller eller spruta.

På ej sugande ytor kan man måla direkt med den matta linoljefärgen utan att grundmåla först. Exempel på underlag som man vanligtvis kan måla direkt på med den matta linoljefärgen är akrylatfärger, oljefärger och moderna ytbehandlade tapeter.

På sugande ytor bör man först grundmåla med vår grundfärg Vit Grund Inomhus för att slutresultatet ska bli bra.

Testa om ytan är sugande eller ej

Du kan enkelt testa om underlaget är sugande eller ej genom att stryka på lite linolja på några centimeter av underlaget som ska målas om. Om oljan sugs in inom en halvtimme så måste ytan grundmålas innan man kan måla med den matta färgen.
Exempel på underlag som man vanligtvis måste grundmåla är härdad torr puts, trä, gips, byggskivor, papp och äldre papperstapeter, samt ytor som är målade med lim, emulsions och temperafärger.

Torktider

Färgen blir dammtorr efter cirka 10 timmar och övermålningsbar efter cirka 24 timmar. Tänk på att ha god luftgenomströmning under torkningstiden.
Efter att färgen har torkat i ett par veckor är den målade ytan vattentålig och går att torka av med en fuktig trasa.

Innehåll

Den matta linoljefärgen innehåller kokt linolja, färgpigment och skonsam förtunning och är varken hälsoskadlig eller miljöfarlig.

TÄNK PÅ!

På ytor inomhus som utsätts för mer slitage och/eller kräver regelbunden rengöring så rekommenderar vi inte den matta linoljefärgen. Använd istället vår standard linoljefärg.  Se avsnittet ”Målning Inomhus”. Exempel på underlag där vi inte rekommenderar målning med matt linoljefärg är golv, kökssnickerier och bruksmöbler.