Okategoriserade

Hon målar stort som smått med linoljefärg

Kristin Olsson bor på en gård i västra Skåne där stora delar av hemmet är målat med färg från Ottosson Färgmakeri, däribland några spännande objekt som man vanligtvis inte tänker går att måla med linoljefärg.

– Jag hade fått höra att man kan måla med linoljefärg på allt. Så då gjorde jag det, säger hon, som även har ett tips till dem som tycker att torktiden är för lång.

Här byggdes den första gården 1754 och har sedan dess varit i Kristins släkts ägo. När Kristin tog över gården efter sina föräldrar för fem år sedan påbörjades renoveringen av det gamla huset. En renovering som får ta tid där idéerna får mogna fram.

– En del drömmar har jag gått och tänkt på i många år. Jag gör inget överilat, men när jag väl bestämt mig så kör jag, säger hon, vars promenader med Lasse är stunder då hon tänker kring projekten. Att kunna bevara själen i huset är jätteviktigt.

I köket – huset hjärta, har Kristin låtit bygga ett platsbyggt kök och när det skulle målas föll valet på linoljefärg, trots att hon bara hade målat några bikupor med färgen tidigare.

– Jag ville att mitt drömkök skulle kännas rätt och äkta för min 100 år gamla gård. Personen som ritade köket gav också rådet att jag skulle måla det själv för att jag i den processen skulle ”göra köket till mitt”.

Kristin kollade på instruktionsfilmer på Ottossons hemsida för tips och råd och det tog tid innan hon hittade rätt nyans, men eftersom originalköket varit grått så ville hon ha en grå kulör. Men efter rätt färgbeställning och 40 arbetstimmar senare, var hon färdig.

– Han hade rätt. Det blev som meditation för mig. Jag hade skoj och fylldes av en härlig känsla av hantverket med min färg och mina penslar.

Men Kristin Olsson ger sig inte bara i kast med stora köksprojekt, utan har också målat om stolarna vid matbordet i vitt, fräschat upp blomkrukor i keramik med ny färg och målat gamla träbrickor så att de blir som nya. Och sedan hennes första projekt med bikuporna och senare köket har Kristin fattat tycke för att använda linoljefärg.

­- Linoljefärg är himla rolig att jobba med och dessutom luktar det så gott. Jag målar mycket med pensel och det är en kul färg att jobba med för det går väldigt lätt att släta ut färgen. Färgen är så väldigt dryg och det är mycket färg i liten volym, säger hon.

Hon tycker om att tänka kring hållbarhet och försöker att återanvända så mycket material som möjligt. Men det är inte av miljöskäl som hon använder färgen, säger Kristin, även om hon tycker det är fantastiskt att linet odlas på skånska fält.

I förrådet i anslutning till köket har hon målat väggar och hyllor i en grå nyans. Färgen blev över efter den första färgbeställningen till köket.

– Här inne passar den bra.

I fönstret står blomkrukor i samma färgnyans. Kristin tillsatte efter rekommendation 1 procent torkmedel i färgen innan målning för att snabba på torkprocessen, men långa torktider är enligt henne inget problem med linoljefärg.

– Om man inte har tiden för det så ska man heller inte renovera.

Nya projekt ligger i planeringsstadiet. Bland annat ska hon måla fönster och dörrar samt en platsbyggd bokhylla i vardagsrummet, och kanske kan det även bli aktuellt att måla väggarna med färgen, funderar hon.

– Kan man rolla med linoljefärg? Det visste jag inte. Det ska jag prova då!