Den tyska beteckningen för kokt linolja är ”Leinölfirnis” men det enda ”Leinölfirnis” har gemensamt med det svenska ordet ”fernissa” är att båda är baserade på kokt linolja.

När man i Sverige talar om fernissa menas ofta en hårdare ytbehandlingsprodukt som också innehåller naturlig eller syntetisk harts.  Den tyska beteckningen för en sådan produkt är ”Öllack” (eng. Oil varnish). Om inte det är komplicerat nog kallar tekniska Nomenklatur Centralen (TNC 88) en fernissa (med harts) utan pigment för lack. Om färgpigment tillsätts i fernissan kallas färgen istället för en ”lackfärg”.

Vi har valt att presentera transparenta oljor och hartser som ger en skyddande genomskinlig yta, som Oljelack och Bioimpression från Le Tonkinois. Dessa ytbehandlingsprodukter kan användas på en målad yta för att förstärka ytan och göra den lättare att rengöra.

Vi har även egen Linoljelack som endast ska användas som tillsats i våra linoljefärger för att förstärka och öka glansen i färgen. Se övriga flikar i menyn för att hitta produkter som vax, linoljevax, schellack med mera.