Soloxiderad linolja

Soloxiderad linolja är en specialprodukt som tillverkas genom att rå linolja hälls i stora behållare utomhus och får stå där under inverkan från solljus och luftens syre. Processen pågår under lång tid, 3-4 månader, vartefter linoljan bleks och tjocknar genom oxidation.

Denna metod att tillverka soloxiderad linolja på motsvarar det gamla sättet att tillverka så kallad “Linstandolja”. Soloxiderad linolja är produkt som används inom konstmåleri och äldre hantverksmåleri och omnämns i texter från 1600-talet. Denna olja får mycket goda tork- och glansegenskaper och god beständighet mot UV-ljus.

Den soloxiderade linoljans användningsområde är dels som medium till våra konstnärsfärger för att förbättra färgens tork- och glansegenskaper. Den kan också användas som tillsatts till våra linoljefärger inför sista strykningen för att skapa en djupare glans. Vi rekommenderar det till våra mörkare färgnyanser som får en vacker djup glans. Tillsätt cirka 10-15 volymprocent till färgen. Obs. Om man tillsätter den till vita och ljusgrå nyanser kan färgen tjockna.