Vår fantastiska linoljesåpa

Vår linoljesåpa är allmänt rengörande med väldigt många användningsområden. Dess låga pH (9-10) gör såpan mild och skonsam för händer och fötter och den torkar inte ut huden.

Ottosson linoljesåpa är egentillverkad och hantverksmässigt framställd av svensk kallpressad linolja. Den innehåller kaliförtvålade linoljefettsyror och vatten.

Linoljesåpa är ett fantastiskt rengöringsmedel, men såpan är också fantastisk för att den inte torkar ut din hud. Det återfettar och vårdar huden, så om du vill ha ett mångsidigt rengöringsmedel som samtidigt tar hand om din hud är linoljesåpa ett utmärkt val.

Linoljesåpa fungerar utmärkt som tvättmedel på framförallt naturmaterial som bomull, hampa, lin men även andra textilier. Då såpan är fri från fettsyror är den även snäll mot elastiska material. Tillsätt ättika istället för sköljmedel som hjälper dina plagg att bli mjuka och neutraliserar dålig lukt. Tvättar du vittvätt kan du också tillsätta 3 msk med bikarbonat som fungerar som blekande. Dosera 1-3 tsk linoljesåpa i tvättmedelsfacket och 1-2 msk med ättika.

När du målar med linoljefärg kan du under arbetets gång låta penslarna stå med borsten i rå linolja så att de inte stelnar och hårdnar. Det räcker då att de torkas ur väl före nästa strykning. När du har målat färdigt och penslarna ska tvättas så är koncentrerad linoljesåpa bästa alternativet. Såpan löser färgen och vårdar borsten. Under kortare tid så kan penslarna förvaras i en plastpåse i frysen mellan strykningarna.

Linoljesåpa fungerar som rengöring på de flesta underlag och ytor. En sprayflaska med 2 teskedar per halv liter vatten går bra till rostfria ytor, ugnen, träytor och kakel. Har du bränt mat i en kastrull låter du någon centimeter med vatten koka upp med en matsked såpa och låt stå över natten. För en bränd ugnsplåt tar du hälften såpa hälften vatten och låter stå ett dygn, diska sedan som vanligt.

Även kakel, klinker och fogar kan rengöras med linoljesåpa. Använd en färdigblandad sprayflaska (2 tsk linoljesåpa per halvliter vatten) spraya på och låt sitta en stund innan du torkar av. Är dina fogar extra smutsiga kan du stryka koncentrerad såpa direkt på fogarna, låt sitta i 10 minuter och skrubba sedan rent med borste. För rengöring av toaletten kan du ringla såpa direkt i toalettskålen och låta verka i ca 10 min. För övriga ytor ta koncentrerad såpa på en fuktig skursvamp, gnid in och låt sitta en stund. Torka av med en fuktig trasa.

Trädäck: Avlägsna lös smuts med en borste. Tvätta altanen med 2 matskedar såpa per 10 liter ljummet vatten. Skölj av. Skura altanen med outspädd linoljesåpa men skölj inte av omedelbart, låt verka. Såpan tränger in i träet och skyddar träet.

Sten: Sten är en tålig och hållbar yta som kan hålla i många år om den underhålls på rätt sätt. Blanda 2 matskedar linoljesåpa i en hink vatten och applicera lösningen på ytan med en mjuk trasa eller borste. Låt lösningen verka i några minuter, skrubba ytan noggrant och skölj sedan av med vatten. Torka ytan med en mjuk trasa eller handduk och låt den lufttorka helt innan du använder den igen. Genom att regelbundet använda linoljesåpa kan du hålla stenytorna rena och fräscha under många år framöver.

Skinn: Blanda 1 del linoljesåpa med 8 delar vatten. Applicera sedan lösningen på en mjuk trasa och torka av ytan av lädret. Var noga med att inte använda för mycket vatten eller såpa, då det kan skada skinnets yta. Efter att ha torkat av ytan med lösningen, torka sedan av med en torr trasa eller handduk för att ta bort överflödig fukt. För att hålla ditt skinn i bra skick, använd linoljesåpa för rengöring endast när det behövs, vanligtvis en gång eller två gånger per år.

Smörjmedel: Linoljesåpa kan användas som ett naturligt smörjmedel på vissa ytor, till exempel på trä, metall (exempelvis gnisslande gångjärn) eller läder. För att använda linoljesåpa som smörjmedel, applicera den på ytan med en trasa eller pensel. Låt sedan linoljesåpan absorberas i ytan i några minuter innan du torkar bort eventuellt överflöd.

Växter: För fina gröna växter, addera 1 matsked linoljesåpa i blomvattnet 1 gång per vecka.
Linoljesåpa kan också användas mot blommor och buskar med ohyra – spraya såpvatten på växten. Använd 5% lösning dvs 19 delar vatten och 1 del linoljesåpa.

Utemöbler: Linoljesåpa kan vara ett effektivt sätt att rengöra utemöbler av trä och metall. För att rengöra utemöbler med linoljesåpa blandar man en skvätt av såpan i vatten och applicerar sedan blandningen på ytan med en trasa eller borste. Låt såpan absorberas i ytan i några minuter innan du torkar bort eventuellt överflöd. För att avlägsna envis smuts kan man använda en mjuk borste eller skrubbningssvamp. När man är klar, skölj av ytan med vatten och låt den torka. Linoljesåpa kan hjälpa till att återställa utemöblernas naturliga glans och skydda dem mot väder och vind.

Bilen: Linoljesåpa kan vara ett utmärkt alternativ för att tvätta bilen då det är ett naturligt rengöringsmedel som är mild mot lacken och samtidigt effektivt för att ta bort smuts och fläckar. Blanda man några matskedar av såpan i en hink med vatten och applicerar sedan blandningen på ytan med en svamp eller trasa. Skölj av bilen noga med rent vatten och låt den torka naturligt. OBS! Tvätta aldrig bilen i direkt solljus – varken med linoljesåpa eller andra rengöringsmedel.

Rostlösare: För att rengöra rostiga beslag kan man antingen koka upp dem i en blandning av 50% såpa och 50% vatten, eller lägga dem i koncentrerad linoljesåpa. När man sedan tar upp beslagen, borstar man bort kvarvarande rester med en stål- eller mässingsborste och låter dem torka. Efter rengöring med såpa eller linoljesåpa är det viktigt att måla eller linoljevaxa metallen för att undvika att det rostar igen.

Ottosson Linoljesåpa 1 liter

140,00 kr
Vår egentillverkade Linoljesåpa är hantverksmässigt framställd av svensk kallpressad linolja. Linoljesåpan är fet och verkar återfettande på huden.  Linoljesåpan har ett stort användningsområde såsom allmän rengöring, rengöring av penslar och händer vid målning med linoljefärger samt till ytbehandling. Den innehåller kaliförtvålade linoljefettsyror och vatten utan tillsats av parfym. Det låga pH-värdet 8,4 gör såpan mild och skonsam för händerna. Vi fick en kul tips från en taxichaufför som sa att det bästa medlet att rengöra smutsiga lädersäten med är 1 del linoljesåpa blandat med 8 delar vatten. Duscha med blomspruta och torka med trasa. När ytan är ren låt den självtorka. Linoljesåpa används även inom hälsovård (t.ex. fotvård)   SDB Ottosson Linoljesåpa Behandling med Ottossons linoljesåpa

Ottosson Linoljesåpa 0,5 liter pumpflaska

90,00 kr
Vår egentillverkade Linoljesåpa är hantverksmässigt framställd av svensk kallpressad linolja. Linoljesåpan är fet och verkar återfettande på huden.  Linoljesåpan har ett stort användningsområde såsom allmän rengöring, rengöring av penslar och händer vid målning med linoljefärger samt till ytbehandling. Den innehåller kaliförtvålade linoljefettsyror och vatten utan tillsats av parfym. Det låga pH-värdet 9-10 gör såpan mild och skonsam för händerna. Vi fick en kul tips från en taxichaufför som sa att det bästa medlet att rengöra smutsiga lädersäten med är 1 del linoljesåpa blandat med 8 delar vatten. Duscha med blomspruta och torka med trasa. När ytan är ren låt den självtorka. Linoljesåpa används även inom hälsovård (t.ex. fotvård)   SDB-Ottosson-Linoljesåpa Behandling med Ottossons linoljesåpa

Linoljesåpa Fast 0,5 liter

106,00 kr

Ottosson Fasta Linoljesåpa kokas på samma hantverksmässiga sätt som vår flytande såpa. Den innehåller varken parfym eller konserveringsmedel och är precis som vår flytande såpa en överfettad linoljesåpa som inte torkar ut huden. pH 9-10

Användningen av den fasta såpan kan skilja sig något från den flytande, då den passar ypperligt på vertikala ytor eftersom den inte rinner av som till exempel vid rengörning av en ugn.

En av många fördelarna med den fasta såpan är att den är koncentrerad och vi minimerar därmed transport av vatten.  Vid spädning av den fasta såpan med vatten motsvarar 0,5 liter fast såpa cirka 1,5 l flytande såpa.

För en brukslösning: Lös upp 2 msk. per 5 liter vatten.

Andra användningsområden är penseltvätt, rengöring/skurning av trägolv, mattvätt

 

Ottosson Linoljesåpa 5 liter

550,00 kr
Vår egentillverkade Linoljesåpa är hantverksmässigt framställd av svensk kallpressad linolja. Linoljesåpan är fet och verkar återfettande på huden.  Linoljesåpan har ett stort användningsområde såsom allmän rengöring, rengöring av penslar och händer vid målning med linoljefärger samt till ytbehandling. Den innehåller kaliförtvålade linoljefettsyror och vatten utan tillsats av parfym. Det låga pH-värdet 9-10 gör såpan mild och skonsam för händerna. Vi fick en kul tips från en taxichaufför som sa att det bästa medlet att rengöra smutsiga lädersäten med är 1 del linoljesåpa blandat med 8 delar vatten. Duscha med blomspruta och torka med trasa. När ytan är ren låt den självtorka. Linoljesåpa används även inom hälsovård (t.ex. fotvård)   SDB-Ottosson-Linoljesåpa Behandling med Ottossons linoljesåpa

Linoljesåpa Ceder/Eukalyptus

106,00 kr
En ren naturprodukt baserad på svensk kallpressad linolja med tillsats av naturliga väldoftande eteriska oljor. Såpan är biologiskt nedbrytbar och bra till många saker: Allmän rengöring Tvättmedel för kläder (2 matskedar) Fönsterputsning Handtvätt & duschtvål (torkar inte ut huden) Fotbad Smörjmedel (exempelvis gnisslande gångjärn) Rengöring & återfettning av gummistövlar & skinn/läder Ugnsrengöring Skurning av trägolv Biltvätt  mm.   Behandling med Ottossons linoljesåpa  

Linoljesåpa Ylang/Grape

106,00 kr
En ren naturprodukt baserad på svensk kallpressad linolja med tillsats av naturliga väldoftande eteriska oljor. Såpan är biologiskt nedbrytbar och bra till många saker: Allmän rengöring Tvättmedel för kläder (2 matskedar) Fönsterputsning Handtvätt & duschtvål (torkar inte ut huden) Fotbad Smörjmedel (exempelvis gnisslande gångjärn) Rengöring & återfettning av gummistövlar & skinn/läder Ugnsrengöring Skurning av trägolv Biltvätt  mm.   Behandling med Ottossons linoljesåpa  

Linoljesåpa Rosmarin/Bergamott

106,00 kr
En ren naturprodukt baserad på svensk kallpressad linolja med tillsats av naturliga väldoftande eteriska oljor. Såpan är biologiskt nedbrytbar och bra till många saker: Allmän rengöring Tvättmedel för kläder (2 matskedar) Fönsterputsning Handtvätt & duschtvål (torkar inte ut huden) Fotbad Smörjmedel (exempelvis gnisslande gångjärn) Rengöring & återfettning av gummistövlar & skinn/läder Ugnsrengöring Skurning av trägolv Biltvätt  mm.   Behandling med Ottossons linoljesåpa  

Linoljesåpa Lavendel/Svartpeppar

106,00 kr
En ren naturprodukt baserad på svensk kallpressad linolja med tillsats av naturliga väldoftande eteriska oljor. Såpan är biologiskt nedbrytbar och bra till många saker: Allmän rengöring Tvättmedel för kläder (2 matskedar) Fönsterputsning Handtvätt & duschtvål (torkar inte ut huden) Fotbad Smörjmedel (exempelvis gnisslande gångjärn) Rengöring & återfettning av gummistövlar & skinn/läder Ugnsrengöring Skurning av trägolv Biltvätt  mm.   Behandling med Ottossons linoljesåpa  

Linoljesåpa Jasmin

106,00 kr
En ren naturprodukt baserad på svensk kallpressad linolja med tillsats av naturliga väldoftande eteriska oljor. Såpan är biologiskt nedbrytbar och bra till många saker: Allmän rengöring Tvättmedel för kläder (2 matskedar) Fönsterputsning Handtvätt & duschtvål (torkar inte ut huden) Fotbad Rengöring & återfettning av gummistövlar & skinn/läder Ugnsrengöring Skurning av trägolv Biltvätt  mm.   Behandling med Ottossons linoljesåpa  

Linoljesåpa med eteriska oljor KIT 5 x 250 ml.

313,00 kr
Presentförpackning med 5 olika doftsåpor : Ceder/Eukalyptus, Ylang/Grape, Rosmarin/Bergamott, Lavendel/Svartpeppar och Jasmin.  Såpan är biologiskt nedbrytbar och bra till många saker: Allmän rengöring Tvättmedel för kläder (2 matskedar) Fönsterputsning Handtvätt & duschtvål (torkar inte ut huden) Fotbad Smörjmedel (exempelvis gnisslande gångjärn) Rengöring & återfettning av gummistövlar & skinn/läder Ugnsrengöring Skurning av trägolv Biltvätt  mm.   Behandling med Ottossons linoljesåpa