Så målar du med linoljefärg

Målning med en strykning på sågat obehandlat trä

Denna enkla och arbetsbesparande behandling är framtagen som ett alternativ till målning med slamfärg, speciellt i väderutsatt och fuktig miljö.
Bakgrunden var att slamfärgsmålade byggnader på den skånska slätten krävde ett årligt målningsunderhåll. Med vindens hjälp piskade regn och jord mot fasaderna och slamfärgen eroderade bort. För 25 år sedan utvecklade Ottosson Färgmakeri ett recept som kunde stå emot nedbrytningen bättre och vi kan nu visa referenser som bevisar färgens duglighet över lång tid.

Underlaget måste vara en ny sågad panel, som inte tidigare har behandlats med olja eller färg. De färgkulörer som vi har längst erfarenhet av är röda och svarta, och det stämmer ju överens med de vanligast förekommande slamfärgskulörerna.

Färgen bygger helt på linolja som bindemedel. Grundidén är att tillgodose allt som krävs för ett fullgott målningsresultat i en enda applicering. Kraven är att färgen ska ha ett bindemedel som skyddar träunderlaget på djupet och samtidigt binder färgpigmenten på ytan. Den ska också ha en så god täckförmåga att ytan får färgkulör av en enda strykning, samt att slutfinishen blir matt.

Gör så här:

Välj någon av våra standardkulörer och blanda enligt följande:

50 % volym linoljefärg | 40 % volym rå linolja | 10 % volym balsamterpentin.

Blanda färgingredienserna så länge att färgen blir homogen. Tunn linolja får inte ligga på ytan och färgdelen i botten i blandningsspannen. Upprepa omrörning då och då under målningstillfället för att förhindra sedimentering. Stryk på färgen i ett relativt flödigt och jämnt lager. Det är viktigt att måla ”vått i vått”, dvs. att inte gå tillbaka och måla på halvtorr färg. Det kan då uppstå blanka fläckar på dessa ställen. Under torkprocessen sugs färgen in i underlaget under cirka ett dygn och torkar upp med en matt glans.