Måla på sågat obehandlat trä (en strykning), utomhus

Denna enkla och arbetsbesparande behandling är framtagen som ett alternativ till målning med slamfärg, speciellt i väderutsatt och fuktig miljö. Grundidén är att tillgodose allt som krävs för ett fullgott målningsresultat i en enda applicering.

Underlaget måste vara en ny sågad panel som inte tidigare har behandlats med olja eller färg.

De färgkulörer som vi har längst erfarenhet av är röda och svarta, och det stämmer överens med de vanligast förekommande slamfärgskulörerna.

Den tillredda färgen kommer att ha en så god täckförmåga att ytan får färgkulör av en enda strykning. Slutfinishen blir matt.

1. Tillredning av färg för en strykning

Välj någon av våra standardkulörer och blanda enligt följande: 50 % volym linoljefärg, 40 % volym rå linolja, 10 % volym balsamterpentin.
Blanda färgingredienserna länge så att den blir homogen. Linoljan får inte ligga på ytan och färgen i botten i blandningsspannen. Upprepa omrörning då och då under målningstillfället för att förhindra sedimentering.

Stryk på färgen i ett relativt flödigt och jämnt lager. Det är viktigt att måla ”vått i vått” dvs. att inte gå tillbaka och måla på halvtorr färg. Det kan då uppstå blanka fläckar. Färgen torkar under cirka ett dygn genom att suga in i underlaget och får sedan en matt glans.