Varför måla med linoljefärg?

Se filmen om varför du ska måla med linoljefärg:

1: Du kan måla med samma färg på alla material

Ska du måla fasaden på ditt hus behöver du inte köpa hem olika specialfärger i samma nyans. Det räcker med en färg. Dessutom har linoljefärg ytterligare en unik egenskap. Linoljefärgens bindemedel, linoljan, har låg viskositet, det vill säga den tränger in i träets celler, putsbrukets små håligheter och metallens yta. Tack vare linoljans små molekyler som tränger in i materialet och där härdar, skyddas trä från röta, metall från korrosion och fukt att tränga in i puts och sten. Kombinerat med linoljans renhet ger den en extremt hög vidhäftning. Resultatet blir en målad yta som klarar påfrestningar och slitage.

2: Linoljefärg bygger upp och förstärker

Att jämföra linoljefärg med vattenlösliga plast- och alkydoljefärger är som att jämföra päron och morötter. Linoljefärg tränger in i materialet och förenar sig med det. Och på så sätt bygger och förstärker den underlaget. Med andra ord, väljer du att måla med linoljefärg så får du ett enklare, snabbare och billigare underhåll.
De vattenlösliga färgerna däremot, bildar en tjock och tät hinna ovanpå materialet.
Och vilka problem skapar det?
När det handlar om trä så stänger hinnan in fukt vilket skapar förutsättningar för röta. På metall så bildas det korrosion och när det handlar om puts så gör fukten så att materialet vittras sönder.

3: Varje linoljefärg är unik

Har du någon gång besökt en färghandel och köpt färg. Då vet du också om att när man bryter färg så utgår man från en bas och sedan bryter man till rätt nyans genom att tillsätta färgkoncentrat.
Så gör inte vi.
Varför?
Vi utgår från naturliga pigment som till exempel grafit och järnmönja. Varje färgpigment har helt unika egenskaper, något vi kan utnyttja när vi tillverkar en färg. Vi kan med andra ord skräddarsy linoljefärg med de egenskaper som du behöver.

4: Att måla med linoljefärg är att måla i samklang med miljön

Moderna vattenlösliga plast- och alkydoljefärger är till stor del restprodukter från den petrokemiska industrin. Genom olika processer kan man få en olja att lösa sig med vatten. Men att en färg är löslig i vatten är inte det samma som att den är miljövänlig. Sanning och säga är det oftast tvärt om. För att göra en oljefärg vattenlöslig förekommer det att den innehåller ämnen som kan framkalla bland annat hudallergier och eksem. Vår linoljefärg är en ren naturprodukt. Den innehåller inga konstigheter, bara pigment och linolja. Oljan vi använder i färger pressar vi från linfrön som odlas på den skånska slätten. För att vara säkra på att den håller högsta kvalitet så producerar vi den i egen regi.

5: Du sparar pengar och tid på att måla med linoljefärg

Handen på hjärtat, är linoljefärg dyrare än plastfärger? Räknat per liter, kostar vår linoljefärg ungefär lika mycket som en plastfärg från någon av de ledande färgtillverkarna. Räknar du på hur många kvadratmeter du kan måla med en liter färg, är linoljefärg alltid billigare.