Nyheter

Ottossons Akvarellfärger

Norden har fått sin första tillverkare av akvarellfärg i högsta konstnärskvalitet.

Ottosson Färgmakeri har tagit fram en helt ny kollektion akvarellfärger, sedan många av
våra kunder har efterfrågat akvarellfärger i tub. Nu lanserar vi en grundpalett på arton färger. Antalet kan verka lite jämfört med de etablerade akvarellfärgstillverkarna med omkring hundra kulörer, men man ska komma ihåg att de allra esta akvarellmålare bara använder en handfull färger i sitt måleri.

Emma Karp Lundström – arbetar som bildkonstnär med naturen som centralt tema. I grunden grafiker, utbildad på Konsthögskolan ”Mejan” i Stockholm, utforskar hon idag det intuitiva mötet mellan natur och människa.

Anders Zorn, vårt lands mästerlige akvarellmålare, efterlämnade vid sin död 1920 en förteckning med orton tuber akvarellfärg. Ungefär likadant var det med Edvard Munch.

Vår palett är något modernare än dessa giganters färgpaletter.

Det är ett medvetet val av ljusäkta färger med naturlig briljans och transparens. Man kan säga att det är pigmenten som är hemligheten i våra färger. Vi köper pigmenten kobolt blå/grön/violett från Japan, pigmentet Lapis Lazuli som härstammar från grottor i Afghanistan, terra pozzuoli från Herculanum i Italien. Rå umbra pigmentet är av en sort som är nästan omöjlig att få tag på längre.

Vi har också valt att utesluta kadmiumfärgerna och ersätta dem med pigmenten Irgazin och Bismut Vanadate som har samma ljusäkthet som kadmium men är mer transparenta.

Vi har tagit bort kromoxidgrönt på grund av att den är för täckande och ersatt den med koboltgrönt. Av samma skäl har vi valt bensvart stället för järnoxidsvart.

Akvarellmålning bygger på färgernas transparens i sitt samspel med det vita pappret och vi menar att vår palett med arton kulörer räcker för att åstadkomma alla nyanser man behöver.

Vårt akvarellmedium tillverkar vi själva och det består i huvudsak av gummi arabicum av bästa Hashabkvalitete från Sudan.

På samma sätt som för våra oljefärger, baseras akvarellfärgerna på äkta råvaror och stor omsorg.

Vi har under många år tillverkat akvarellfärger och utvalda konstnärer har använt dem i sitt måleri. Därmed har vi kunnat utvärdera dem under en längre tid. Det är faktiskt tack vare dessa konstnärers efterfrågan som vi nu lanserar dem i större skala.

När vi nyanserar våra standardkulörer utgår vi alltid från våra olika kulörbaser som består av enbart ett färgpigment och bindemedel. På vår hemsida hittar du mera om vårt för- hållningsätt till färgpigment, bindemedel och naturen. Upptäck vår linoljefärg och
hur vi på fabriken i Genarp producerar färger på ett traditionellt vis.

 

Namn Prisgrupp Pris inkl. moms
Brufasolgul B 135 kr
Mörkgul A 110 kr
Irgazingul C 150 kr
Verona grönjord A 110 kr
Monastralgrön A 110 kr
Koboltgrön C 150 kr
Koboltviolett D 170 kr
 Lapis gråblå  D  170 kr
Ultramarinblå A 110 kr
Koboltblå C 150 kr
Pariserblå A 110 kr
Krapplack mörk B 135 kr
Irgazinröd C 150 kr
Terra Pozzuoli A 110 kr
Terra di Siena obränd A 110 kr
Rå Umbra A 110 kr
Ardoisgrå A 110 kr
Bensvart A 110 kr

* övriga tekniska specifikationer och egenskaper finns att läsa här.

[av_button label=’Till Ottossons Akvarellfärger’ link=’page,5488′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]