Den pigga doften av linolja sprider sig inte bara när du målar. Det är också en doft som signalerar att färgen är hållbart framställd och kommer från växtriket – men kanske viktigast av allt – att den håller en hög kvalitet.

Vi på Ottosson använder egenproducerad svensk linolja i våra produkter. Genom ett samarbete med en av Sveriges största odlare av lin, på en gård utanför Löddeköpinge, har vi tillgång till högklassig linolja som odlas på åkrar i främst Skåne och i Östergötland.

Svensk linolja är unik genom sina höga halter av linolensyra och linolsyra. Halterna ligger på omkring 80 procent, att jämföra med lin som odlas i Sydeuropa som har en halt på cirka 30 procent. Långa ljusa sommarnätter i norra Europa är det som främjar en hög fettsyresammansättning. Det ger fördelen att linoljan lättare kan bilda en stark hinna vilket gör den målade ytan starkare.

Ottossons linolja är pressad och lagrad på gården Höjs Boställe utanför Löddeköpinge. Med en lagringstid på minst sex månader framställs en ren och klar linolja som är fri från slaggprodukter och vatten. Resultatet är det som heter kallpressad rå linolja. Efter att linoljan har hettats upp, under cirka en veckas tid, blir det till det vi kallar kokta linoljan. Denna vackra brunaktiga olja utgör sedan basen i våra linoljefärger.